Konopné máslo - posvátné Ghí
Konopné máslo - posvátné Ghí
Součástí mnoha indických receptů je tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. V Indii se vyrábí z másla buvola indického, stejně tak je však možné použít kteréhokoli jiného másla.
Ghí vynalezli naši východní předkové proto, aby předešli žluknutí obyčejného másla, není-li skladováno v lednici nebo na chladném místě. Správně připravené ghí, které je skladováno na chladném a suchém místě, vydrží měsíce, v lednici ještě déle. Má slabě nasládlou, lahodnou ořechovou chuť, která se postupnou filtrací vytrácí.
Příprava konopného másla
Dejte do hrnce rozpustit asi půl kilogramu másla nebo ghí. Po jeho rozpuštění přisypte asi 10dkg nebo více marihuany, kterou jste předtím mezi prsty rozemnuli na jemno nebo proseli přes jemné sítko. Máslo přiveďte pomalu do mírného varu a na slabém ohni je za stálého míchání nechte několik minut povařit, až dostane nádech zelenavé barvy podobné vysušené rostlině.
Poté máslo opatrně přeceďte do přichystané nádoby tak, aby kašovitá sedlina zůstala na dně hrnce. Rozmočené lístečky obsahují ještě množství másla, zmáčkněte je proto lžicí, popřípadě nakloněný hrnec trochu přihřejte nad plamenem, zbytek ze dna pak přeceďte přes jemné sítko. Chcete-li, aby hotové konopné máslo neobsahovalo ani jemný kal z rostlin, přefiltrujte je přes kousek mušelínu nebo několik vrstev procezovacího pláténka.
Použité lístky nikam nevyhazujte, ještě stále obsahují značné množství pryskyřice. Mohou být jemně vyvařeny v mléku nebo vodce a oslazeny medem či cukrem, takže vám vznikne chutný a silný nápoj. V horkém mléku nebo vodce můžete rovněž "vyprat" použité pláténko nebo mušelín.
Žádáte-li od produktu extra sílu, můžete do scezeného másla zamíchat ještě další jemně rozemnuté lístky. Druhá várka trávy nyní nasákne takřka všechno konopné máslo. Sceďte je jako předtím, přičemž opětovně vylisujte z lístečků co nejvíce tuku. Také z těchto rozmočených lístků můžete s použitím vodky připravit alkoholický nápoj.
Konopné máslo přelijte do sklenice s uzávěrem a uskladněte je v lednici nebo mrazicím boxu. V lednici je možné konopné máslo skladovat velmi dlouhou dobu, pokud jste je zalili vodou, máslo by však mělo být ztuhlé a voda ledová, aby ještě tekutý tuk neprobublával a nevyplouval na její hladinu. Voda vytěsní vzduch z prostoru nad máslem a bude sloužit jako neprodyšná ochrana před nežádoucí oxidací.
Snáze lze konopné
máslo připravit smícháním rozpuštěného másla s hašišem či haš olejem.
Tuk pak nemusíte vařit tak dlouho jako při použití trávy, postačí pouze
jej zahřát a za stálého míchání počkat, až se v něm veškerý hašiš nebo
olej rozpustí. Díky tomu, že jsou tyto látky tak snadno rozpustné,
šéfkuchař jich může do másla přidávat libovolné množství. Navíc při
jeho přípravě nevzniká žádná kašovitá usazenina, s níž byste se měli
ještě zaobírat. Konopné
máslo je ihned po dobrém smíchání jednotlivých ingrediencí připraveno k
použití či uskladnění.
Zdroj : Wikipedia
Komentáře
Přehled komentářů
RadhaRaman Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Ačkoliv na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu, dobré trávení a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín.
Více info: http://www.radharaman.net/ghee/ghee.php
RadhaRaman Ghí
(RadhaRaman, 10. 1. 2011 21:32)